AĞUSTOS AYINDA KAÇIRILMAMASI GEREKEN 8 GÖKYÜZÜ OLAYI

İnanılmaz gökyüzü gösterileriyle dolu bir aydayız bir Ay tutulması ve meteor yağmuru, heyecanla beklenen Güneş tutulmasına eşlik ediyorlar.

AĞUSTOS AYINDA KAÇIRILMAMASI GEREKEN 8 GÖKYÜZÜ OLAYI

İnanılmaz gökyüzü gösterileriyle dolu bir aydayız bir Ay tutulması ve meteor yağmuru, heyecanla beklenen Güneş tutulmasına eşlik ediyorlar.

09 Ağustos 2017 Çarşamba 14:35
AĞUSTOS AYINDA KAÇIRILMAMASI GEREKEN 8 GÖKYÜZÜ OLAYI

Merakla beklenen ve görenleri hayretelere düşüren atmosferin festivalleri olan ay, güneş tutulmamaları ve meteor yağmurları ağustos ayında panayıra gebe. 

Fransa üzerinde görünen bunun gibi bir tam Güneş tutulması, kıtasal Amerika’yı 21 Ağustos’ta kıyıdan kıyıya aşacak.


Yazan Andrew Fazekas


21 Ağustos’ta gerçekleşecek tam Güneş tutulması bu ayın gökbilim manşetlerinden inmiyor. Ama gelecek haftalarda, Ay tutulmasından gece gökyüzünü aydınlatması garanti olan muhteşem bir meteor yağmuruna kadar, gökyüzü izleyicilerini mutlu edecek birçok yıldızsal olay gerçekleşecek.

O zaman dürbünlerinizin tozunu alın ve Ağustos takviminde günleri işaretleyin!

Satürn ve Ay – 2 Ağustos

Karanlık çöktükten sonra, güneyde şişkin Ay’ın Satürn ile eşleşmesine bakın. Çıplak gözle bakıldığında, dev gezegen parlak, sarı tonlu bir yıldıza benziyor. Ancak en küçük arka bahçe teleskopuyla bile, uzak gezegenin meşhur halkalarını görebilirsiniz. Krem renkli Satürn 2 Ağustos’ta Ay’ın yakınlarındaymış gibi görünecek.

İki aydan kısa bir süre önce Dünya’ya en yakın geçişini yapan Satürn, mercekten etkileyici bir şekilde büyük ve parlak görünecek. Teleskopla bakıldığında, halkalar arasındaki 4828 kilometre genişliğinde Cassini Bölmesi adı verilen boşluğu ve Satürn’ün en büyük aylarından bazılarını görebilirsiniz. Bir sonraki akşam, Ay halkalı gezegenin soluna yerleşmiş olacak.

Kısmi Ay Tutulması – 7 Ağustos

Bu akşam, bazı şanslı izleyiciler Ay’ın Dünya’nın karanlık dış gölgesinin kenarından geçerek kısmi bir Ay tutulması oluşturmasını izleyebilecekler. 15:50 GMT’de başlayıp 20:51 GMT’ye kadar sürecek olan olayın bütünü ortalama iki saat sürecek. Tutulmanın en derin noktasında, 18:20 GMT’de, Ay’ın çemberinin çeyreği kadar bir alan kararacak.

Avrupa ve Afrika’nın çoğu bu gösterinin bir kısmını günbatımından sonra görecek olsa da, Ay doğuda doğarken, en iyi izleneceği yer, tutulmanın gece saatlerinde tepe noktasına ulaşacağı Hindistan ve batı Çin olacak. Doğu Asya, Endonezya, Avustralya ve Yeni Zelanda, tutulmaya 8 Ağustos sabahının erken saatlerinde şahit olacaklar.

Perseid Meteor Yağmuru –12 Ağustos

İkonik Ağustos meteor yağmurları resmi olarak 12 Ağustos’ta saat 17:00 GMT’de tepe noktasına ulaşıyor. Yani Kuzey Amerikalılar için en iyi izleme zamanları Pazartesi ve Salı akşamları olacak. Ancak meteorlar her iki akşam da neredeyse tam olan dolunayla rekabet edecekleri için, gökyüzü gösterisini izlemek için gündoğumu öncesi saatler en iyi zaman dilimi olacak.

 İyi haber ise Ay’ın ışığına rağmen, Perseid’lerin her yerden görünen, birçok parlak ateş topları üretiyor olmaları. Ve sırtınızı Ay’a dönerseniz, şehir ışıklarından uzak bir yerde, birkaç dakikada bir en az bir tane kayan yıldız görmeyi bekleyebilirsiniz.

Ay ve Eldebaran –16 Ağustos

Gündoğumunda doğuda görünen en parlak yıldız gibi cisim Venüs gezegenidir. 16 Ağustos’ta, üst sağında bulunan hilal, turuncu renkli Eldebaran yıldızına çok yakın olacak. Efsanevi Boğa takım yıldızında boğanın gözünü işaretleyen bu dev yıldız, Ay’dan üç dereceden az bir uzaklıkta gibi görünecek. Ancak bu belirgin yakınlık bir optik yanılsamadan ibaret. Ay ortalama 386.240 kilometre uzaklıktayken, Eldebaran 65 ışık yılı uzaklıkta.

Venüs ve Ay – 19 Ağustos

19 Ağustos’ta,  Güneş’ten sonra gelen ikinci mükemmel gezegene, Venüs’e, bugün şafak sökerken küçülen hilal arkadaşlık ediyor. Bu kozmik ikili, ufuğa yakın noktada, harika bir fotoğraf çekme şansı sunacaktır.

Tam Güneş Tutulması – 21 Ağustos

Yılın en çok konuşulan yıldız olayı, Ay Güneş’i tam örterken, bugün Amerika Birleşik Devletleri’nin gökyüzünü şereflendirecek. Tamamen kararmış Güneş, yaklaşık iki dakika boyunca, Oregon’dan Güney Carolina’ya uzanan 112 km’lik koridorda bulunan herkes tarafından görülebilir olacak.

Tam tutulma güzergahının kuzey ve güneyindeki tüm diğer gökyüzü izleyicileri, Güneş’in sadece bir kısmı Ay’ın arkasına gizlendiğinde gerçekleşen kısmi bir tutulma görecekler.  Bu, Kanada, Orta Amerika ve Güney Amerika’nın bir bölümündeki izleyicileri içeriyor. 21 Ağustos’a dair tarihi bulut örtüsü istatistiklerine göre, açık gökyüzü için en iyi yer batı A.B.D.’de batı Oregon’dan Nebraska’ya ve oradan Tennessee’ye uzanan bölge olacak.

Jüpiter ve Ay – 25 Ağustos

Bugün, yerel günbatımından kısa süre sonra Jüpiter’le eşleşen etkileyici hilali görmek için güneybatıya bakın. Dikkat çeken birleşme muhteşem bir fotoğraf çekme şansı sunacaktır. Dikkatlice bakarsanız, belki dürbünle, üçüncü bir gök cismi, mavi Spica yıldızı, kozmik ikilinin tam altında ortaya çıkacak.

Satürn ve Ay (II.Sahne) – 30 Ağustos

Bu ay ikinci kere, Ay Satürn ile güney akşam gökyüzünde poz verecek. Bu ikili için günbatımından hemen sonra takipte olun. Ve Satürn’e bakarken, yaklaşık 1 trilyon 400 milyon kilometre ötede, NASA’nın Cassini uzay aracının Satürn sisteminde 13 yıldan uzun süredir turladıktan sonra, gezegenin kalın atmosferine ölüm dalışı yapmak üzere hazırlandığını hatırlayın.

Açık bir gökyüzü diliyoruz!

Kaynak: National Geographic

Son Güncelleme: 09.08.2017 14:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72