17 Ağustos 1999 büyük Marmara depreminin ardından 18 kocaman yıl geçti. Bilindiği gibi bu depremde binlerce bina yıkılmış, yüzlerce insanımız hayatını kaybetmiş ve bir kısmı da sakat kalmıştı. Aradan geçen zaman zarfında yıkılan binaların yerine depreme dayanıklı binalar inşa edildiği söylendi. Büyük depremde müteahhit Veli Göçer’in Yalova Çınarcık’ta inşa ettiği konutlar yıkılmıştı… Göçer, 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapse mahkum edildi. Sonra ne oldu? Bu yapıların inşaat yönetmeliğine uygun olarak yapılmadığı kanıtlanan Göçer, 7.5 yıl hapis yattıktan sonra depremin 12. yıldönümünde tahliye edildi!!!

Türkiye topraklarının tamamına yakın bir kısmı deprem kuşağında. Ülkemizde sözde müteahhit sayısı da bir hayli fazlaca… Baksanıza devamlı olarak çok katlı kuleler inşa edilmekte… Ne var ki inşaat sektöründeki denetimsizlik yaşanan bunca acıya rağmen büyük bir vurdumduymazlıkla devam ediyor… Bir ulusal gazetenin yaptığı haberde, Sakarya polisi bir ihbar üzerine kentte faaliyet gösteren bir beton yapım firmasını takibe almış. Polis, 1 yıl boyunca takip ettiği firmanın standartlara uygun olmayan beton ürettiğini tespit etmiş. Sonuçta yapılan denetimde firmanın beton verdiği inşaatları denetleyen yapı denetim firmaları ve yapı malzemeleri laboratuarlarıyla işbirliği yaparak ürünlerine ‘kaliteli’ raporu aldığı ortaya çıkmış. Ayrıca şebeke tarafından Sakarya’da deprem nedeniyle hasar görmüş az ve orta hasarlı binalara, numune alınmaksızın ve inceleme yapılmaksızın gerçek dışı raporlar tanzim edildiği de iddia ediliyor. Her iddianın altında bir gerçeklik payı vardır… İşin dramatik ve üzücü tarafı ise, çürük binalardaki betonlara kaliteli raporu verdiği iddia edilen kişiler arasında, Sakarya Üniversitesinde görevli öğretim üyeleri ve yapı denetim laboratuarı yetkililerinin bulunması… Geleceği belli ama zamanı bilinmeyen İstanbul depreminde yıkılarak onlarca insanın ölümüne neden olacak bu çürük binalarda yaşayanlar da rahmete kavuşacak. Bu, Allah korkusu olmayan, sadece cebini düşünen ahlaksızlar da acaba öteki dünyada nasıl hesap verecek? Maalesef ülkemizde gerçek suçlular, katiller, hırsızlar hesap vermiyor… Veya komik cezalarla sıyırıyorlar… Hep söylüyoruz… Caydırıcı ağır cezalar getirilmeli… Af diye bir şey olmamalı… Tabii ki suçları sabitleşenlere… Yoksa ölen öldüğüyle, sebep olanın da yaptığı yanına kar olarak kalır…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.