Yüz yılı aşkın süredir devam eden 2/B sorununu 6292 sayılı Kanun ile çözüldü. Kimilerine göre iyi, kimilerine kötü ancak ileriki yıllarda 2/b diye bir şey kalmayacak. Rayiç değeri ödeme imkanı olan ödedi tapusunu aldı. İmkanı olmayanlar ise yerlerini sattı veya müteahhide kat karşılığı verdi, vermeye de devam ediyorlar.

 Bir de hiç bir şey yapmadan duran 2/b mağdurları var. Bunlar genelde üzerlerinde evleri olan, imar yoğunluğu düşük arsalara sahip, ödeme gücü olmayan kimseler. İmar yoğunlu düşük olduğu için arsası ne para ediyor, ne de kat karşılığı verebiliyor. Kurbanlık koyun gibi bekliyorlar maalesef. Bu insanları yok sayamayız, biri bunları görmeli.

 Bu gibi durumlarda İlçe Belediyeleri sahneye çıkmalı ve 4706 sayılı Kanunun 5. maddesine göre var olan hakkını, mağdur vatandaşı için kullanmalıdır. Bu Kanuna göre 31.12. 2000 tarihinden önce, üzerlerinde yapı olan arsaları; Belediye, Milli Emlak Müdürlüğünden harca mukabil bir para karşılığında alıyor ve makul bir fiyata, üzerinde evi olan vatandaşa satabiliyor. Bu bir sosyal belediyecilik işidir. Bölgesinde 2/b sorunu devam eden ilçe belediyeleri Milli Emlak Müdürlüğü ile yakın temas içinde olmalıdır. Ödeme gücü olmayan 2/b mağduru tespit edilmeli, sosyal belediyecilik anlayışıyla tapusuna kavuşturulmalıdır. Beykoz Belediyesi bu bağlamda büyük bir iş başardı. Belediye yönetiminin 6292 sayılı Kanunun arkasından dolanarak vatandaşını rahatlatması, Üniversitelerde ders olarak okutulacak kadar kıymetli bir iştir. Aynı arsa, aynı Kanun, farklı fiyat 2/b mağdurunu şok etmiştir.

Bu tür yazıları yazmamız bazı yöneticilerinin işine gelmese de, bazıları yazılarımızı arşiv yapıp saklasalar da; 400m² indirimi, vade uzatımı, tebliğ ve yönetmelik ile satış uygulamasında yapılan birçok değişiklik, orman ile olan sınır hatalarının giderilmesi çalışması, kısmen orman olan fakat üzerlerinde yapıların olduğu alanlar için başlatılmış Kanun çalışması; doğru tespitlerimiz ve gündem oluşturmamız, idare ile yakın temasımız sayesinde olmuştur ve olmaya da devam edecektir.

Bu konuda yöneticiler biraz daha duyarlı olmalıdır. Bazen birilerinin memnuniyeti, diğerinin felaketi olabiliyor. Amerika’yı bir kez daha keşfetmeye gerek yok. Mülkiyet sorunlarını çözmek için elimizde her türlü imkan var. Biran önce Ülkemizde mülkiyet sorunu diye bir şey kalmamalıdır. Mülklerin sahibi artık belli olmalıdır. Ülkenin hızlı kalkınabilmesi için bu tür ihtilafların biran önce bitmesi gereklidir. 

Not. İmar planı yapılmadan önce Milli Emlak Müdürlüğüne yapılan ödemelerde, arazi üzerinde yeni bir sosyal donatı alanı oluşmuş ise ödenen para geri iade edilebilir.İlgili Belediyeden arsanızın net kalan yüz ölçümünü gösteren bir evrakı milli emlak müdürlüğüne beyan ederseniz, fazla ödediğiniz parayı geri alabilirsiniz...

 

İsa DEMİR

Emlak Müşaviri

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.