Yüz yılı aşkın süredir devam eden 2/B sorununu çözmek için yapılan Kanun, maalesef durumu daha kötü hale getirdi. Dersine çalışmamış bürokrat ve siyasetçinin hazırladığı kanun tam gaz meclisten geçti. Ancak kanunda birçok eksiklik vardı.2/b mağduru her ortamda bu eksiklikleri dile getirmesine rağmen kimse dinlemedi. Dinleyenler ise kale almadılar.
Kanun yapılmadan görülmesi gereken eksiklikler maalesef Kanun resmi gazetede yayımlanıp uygulamaya başlanınca görülmeye başlandı. İlk değişiklik 400m² ye kadar olan kısımlara %50 indirim getirdi. Bu da yetmedi ikinci bir değişiklik kanun teklifi meclise sunuldu. Bu değişiklik ile ödeme süresi mücavir alan içinde 5 yıl, mücavir alan dışında 6 yıl uzatmayı öngörüyor. Değişikliğin ikinci maddesi tarım arazilerinde rayiç değerin %50 sini ödemeyi ön görüyor. Kanun çıktıktan sonra yayımlanan Tebliğ, bürokratın ve memurun yasayı uygulamasına yetmedi. İkinci bir Tebliğ yayımlandı.
Bana göre bu Kanun en az üç dört defa daha değişikliğe uğrar, defalarca yeni tebliğler hazırlanır. Çünkü kanun yapıcı hesabını sorunu çözmek için değil para toplamak için yapıyor.2/B mağdurunda böyle bir paranın olmadığını hesaba katılmıyor.Rayiç değer formülü, eski tapulara verilen haklar ve planda sosyal donatı alanı görünen 2/b alanlarının satılamayacak olması da acilen gözden geçirilerek değiştirilmesi gereken kanun maddelerinden.
Parası olmayan yerini satsın deniyor. Bu hesapta tutmuyor, imar düşüklüğünden ve arsaların üzerinde 2/b mağdurunun yaşadığı evleri olmasından dolayı satmaları çözüm değil. Siyasi irade milyonları ilgilendiren bu konuda çok gaddar olacağını tahmin etmiyorum.Bir gün gerçek resmi göreceklerini ve geri adım atacaklarını tahmin ediyorum.
Ancak, Hükümette 2/b mağduru da konunun vehametinin farkında değil. Mevcut durumun anlaşılabilmesi için, rayiç değerler biran önce milli emlağın sitesinde yayımlanmalı.Ondan sonra taşlar yerine oturabilir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72