Çekmeköy ilçesinin birçok mahallesinde 18. Madde imar uygulaması kararı var, 1/1000 ölçekli imar planı olmasına rağmen bu durum arazilerde yapılaşmaya engel oluyor. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından Kamusal alanları ve sosyal donatı alanlarını arazilerden ayırmak için alınmış bu kararlar, yıllardır uygulanmıyor. Bu durum bölge halkı için kabusa dönüşmüş durumda. Uygulamanın yapıldığı yerler var ancak bu hızla gidilirse 10 yıl sonra dahi bu sorunu konuşuyor olacağız.

Metropol İstanbul’un en önemli ilçelerinden olan Çekmeköy, köprülere yakınlığı, kuzey ormanlarıyla iç içe olması, ulaşım kolaylığı, metro hattı vs. gibi nedenlerle mesken için en çok tercih edilen ilçeler arasında yer alıyor. Bu tercihe yanıt verebilmek için arazilerin 18. Madde prangaları kırılmalıdır. 18. Madde imar uygulaması yapılmadığı sürece, 1/1000 ölçekli imar planının olmasının hiçbir önemi yok. Çünkü bu durumda inşaat yapılamıyor.

İstanbul çok hızlı bir şekilde kuzeye doğru büyümektedir. Şehirdeki ve ilçemizdeki depreme dayanıklı bina stoğu olması gereken seviyeye henüz gelmedi. Beklenen Marmara depremi gelmeden arazi sorunları çözülmeli ve sağlam binalar biran önce inşa edilmelidir. Yerel yöneticiler bu işlere kafa yormalıdır, vatandaşın sorununu kendilerine dert edinmelidirler. Bu konular olağan seyrine bırakılmayacak kadar önemlidir. Geçmişte yüzlerce örneği olduğu üzere, istenirse 3 ayda yapılabilen işler, 5-6 yılda yapılmamasının haklı bir sebebi var mıdır?

2/b alanlarındaki 18. Madde İmar uygulama işleri; Milli Emlak Müdürlüğünün engellemesi üzerine yapılamadığı söylenmekteydi ve bu durum aşıldı ve iki alanda 18. Madde imar uygulama işine başlandı.

İmar uygulama sahaları içinde çoğunlukla depreme dayanıksız binalar var. Çok uzun zamandır bu evlerde yaşayan, 2/b mağdurları imarın açılmasıyla yerlerini kat karşılığı vererek rahatlayacaklardır. Aynı mahalle içinde imara açık olan yerler ile imara açık olmayan yerler arasındaki adaletsizlikte giderilmiş olacaktır.

Sadece 1/1000 ölçekli meri Alemdağ İmar Planı dahilin de; 5 bölgede 18. Madde imar uygulaması kararı var. Bu uygulamalar biran önce yapılmalıdır veya bu kararlar iptal edilmelidir. Yatırımcılar ve arsa sahipleri dört gözle inşaat yapabilecekleri günü beklemektedirler.

üzere olan Alemdağ Devlet Hastanesi bölgeyi daha da hareketlendirecektir. Bölgede yeni konut ve işyeri ihtiyacı var. Şile Otobanından Alemdağ’a giriş yapılabilmesi için imar uygulama işleri de bitmesi gerekir. İlçede İnşaat ruhsatına yoğun talep olması tüm bölgenin sorunsuz olduğu anlamına gelmez.

Ömerli ve Koçullu bölgesindeki 18. Madde uygulaması bitti. Hüseyinli bölgesindeki uygulama ise henüz beklemede.

İstanbul’un gelişme ve kalkınma hızına ayak uydurabilmek için ilçelerde yapılması gereken en önemli, birinci mesele imar işleridir…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.