8. idare Mahkemesinin 2012/2816 sayılı kararı ile dokuz ay önce iptal edilen 1/5000 ölçekli Alemdağ  Merkez ve Çevresi Revizyon  imar planı yeniden hazırlandı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onaylandı. Alemdağ çevresi derken eski beldenin kapsadığı şu anda Çekmeköy ilçesinin mahalleleri olan Ekşioğlu, Çatalmeşe, Nişantepe ve Alemdağ merkezden bahsediliyor. İstanbul’da imar planı yapmanın ne kadar zor ve zaman alıcı bir iş olduğunu süreye bakarak anlayabilirsiniz.İlçe Belediyesinin yoğun çabalarına rağmen dokuz  ay gibi uzun bir sürede 1/5000 ölçekli bir plan hazırlanabildi.Kaldı ki planın uygulamaya geçebilmesi için bir ay süreyle askıda kalması gerekiyor.Akabinde 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılarak, bir ay süreyle askıda kalacak ve arsalarda inşaat yapabilmek için imar durumu alınabilecek.
Başkanın ilçe danışma meclisinde verdiği bilgilere göre 0.80 emsalli olan yerler 1 emsale,  1.20 emsalli olan yerler ise 1.40 emsale çıkarılmış durumda. Alemdağ ormanlarına sınır olan 0.30 emsalli yerlerin imarı ve Nişantepe mahallesindeki imar yoğunluğu değişmedi gibi gözüküyor.
İmar yoğunluğunun arttığı yerler ekseriyetle 2/b alanlarının olduğu bölgeler. Rayiç değerlerin yüksekliğinde yakınan 2/b mağduru bir nebzede olsa imar yoğunluğun artmasıyla rahat nefes alabilecek. Tabi ki 1/1000 ölçekli imar planı ve notları bu bağlamda çok önemli. Plan iptal edilmeden önce uygulanan 300m²-750m² arası yüzölçümü olan arsalarda var olan bazı avantajlar  devam etmeli, mümkünse metrekare aralığı; 0 ile 2000m² arasına çekilmelidir.Dört tarafı orman ile çevrili doğa harikası Alemdağ’da yeşili korurken sağlam kaliteli yapı stokunu arttırmak akılcı çözümler ile mümkün.Arsa büyüdükçe imarın artması, kapalı otoparkların zorunlu tutulması bunlardan bazıları.  
Bölgede en önemli sorunlardan biriside devam eden inşaat projeleridir. Ruhsat almış olmalarına rağmen planın iptal edilmiş olması yeni plana göre tekrar ruhsat almalarını gerektiriyor. Bu projeler dikkat ile incelenmeli yeni plan yapıldığında ruhsat yenilemelerinde çıkacak sorunlar ortadan kaldırılmalıdır.
Devamlı akılcı çözümler diyoruz. Çünkü bölgelerin dokusuna uygun olmayan alelade yapılmış birçok plan İstanbul’u yaşanmaz bir yer haline getiriyor. Bu yüzden düşünen adamlara ihtiyaç var.Rant için, oy için değil, Allah rızası için, İnsan yaşamını kolaylaştırmak için yapılan imar planlarına ihtiyacımız var.Defalarca iptal edilen Alemdağ imar planları inşallah bu sefer sağlam bir zemine oturtularak yapılmıştır ve uzun süre ihtiyacı karşılar.
Tarihi Alemdağ Beldesinin Şile otobanından bir giriş çıkışı olması gerekiyor. Yüz yıllardır Anadolu yakasındaki en önemli yaşam alanlarından olan bu bölge; Belde belediyeler ortadan kaldırıldıktan sonra hak ettiği seviyeye doğru emin adımlar ile yürümeye başladı. Bu adımları desteklemek gerekiyor. Destek öncelikle bölge insanından gelmesi gerekir. Ancak kuşaklardır bölgede yaşayan halk, genelde mülklerini sattıkları için bu tür işlere karışmamaktadır. Sonradan bölgeye yerleşenler ise halen kendilerini yabancı hissetmektedir. Bu yüzden olsa gerek hep dışarıdan bize dikilen gömleği giymek zorunda kalıyoruz. Bu durumun değişme zamanı gelmiştir.Bölgemize sahip çıkalım.Aslan yattığı yerden belli olur…
Not: Milli Emlak Müdürlüğü 1/5000 ölçekli plan askıya çıktığında 2/b alanlarında satışa başlayacak, haberiniz olsun.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.